Tip 1: Geef duidelijke info vooraf

Wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe en toegankelijk (afbeelding door Mohamed Hassan via Pixabay).

De eerste tip uit deze serie lijkt een open deur: geef vooraf aan een bijeenkomst goede informatie over basiszaken als datum en tijd, locatie en route, programma, doelgroep, kosten en toegankelijkheid. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn, en kunnen ze een geïnformeerd besluit nemen of ze zich wel of niet willen aanmelden.

Noodzakelijke info

Voor veel neurodiverse mensen (zoals mensen met angst of een autismespectrumstoornis) is dit soort informatie noodzakelijk. Zonder deze info ervaren ze zoveel stress, dat deelnemen voor hen vaak niet meer mogelijk is. En laten we wel zijn: deze info is voor iedereen prettig om vooraf te hebben!

Info toegankelijkheid

Expliciete informatie over toegankelijkheid is in Nederland (nog) niet gebruikelijk om te geven. Meestal staat er helemaal niets over toegankelijkheid, wat doorgaans betekent dat men niet aan toegankelijkheid gedacht heeft. Daarom gaan mensen met een beperking er vanuit dat een bijeenkomst iets niet toegankelijk is, tenzij er expliciet bij staat dat het wél toegankelijk is.

Volledige info

Het komt ook regelmatig voor dat er m.b.t. toegankelijkheid staat: “Meer weten over toegankelijkheid? Vraag het ons.” Wat dus betekent dat een potentiële deelnemer met een beperking een extra handeling moet verrichten om noodzakelijke info te verkrijgen.
Als we hier even bij stil staan, valt het opeens op hoe raar het is om essentiële info over een bijeenkomst alleen op aanvraag te geven! Het is even raar als “Wil je weten hoe laat we beginnen? Vraag het ons!”

Kortom, geef antwoord op de bekende vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe én geef info over de toegankelijkheid. Daar doe je àlle deelnemers een groot plezier mee.

Meer weten?

Heb je vragen over deze tip? Of wil je meer weten? Geef een reactie onder dit artikel of neem contact met me op. Dit artikel is onderdeel van een serie met tips over toegankelijkheid.

Reactie toevoegen