Saunabeleid discrimineert transgenders

Sauna [foto: Ulrike Leone]

Een tijdje geleden hoorde ik over een sauna waar ze kennelijk niet goed raad weten met transgenders. In de betreffende sauna geldt het beleid dat “vrouwen” een bikini, slipje of topje mogen dragen en “mannen” alleen een handdoek om mogen. Voor het geslacht gaat men in deze sauna uit van het juridische geslacht van de klant. De letter in het paspoort, dus. Navraag leerde dat binders in deze sauna niet zijn toegestaan.

Sowieso vind ik het vreemd dat een sauna voor mensen met een M in hun paspoort (“mannen”) andere regels hanteren dan voor mensen met een V in hun paspoort (“vrouwen”). Doe gewoon zoals de meeste sauna’s doen: of je hebt een geen-kleding-beleid of je hebt een wel-kleding-beleid. Maar dit “geen kleding voor mannen, maar wel kleding voor vrouwen”-beleid is vreemd. Ook voor een gaysauna.

Als we dit kledingbeleid consequent toepassen, dan leidt dat tot de volgende absurde situatie: transmannen die nog een V in hun paspoort hebben staan, mogen wél topje aan (gelukkig zijn er binders die eruit zien als een topje). Maar transmannen die al een M in hun paspoort hebben staan, mogen géén topje meer aan. Terwijl het criterium zou moeten zijn of iemand wel of geen borsten heeft, als we de intentie van dit saunabeleid zouden volgen.

Hier is maar één conclusie mogelijk: de eigenaren van deze sauna hebben geen idee! Zoals wel vaker leidt onbekendheid tot ontoereikend beleid, wat weer tot onnodige uitsluiting van mensen leidt. Discriminatie, dus.

Ik hoop dat er een transman de moed (en de energie) heeft om dit aan te kaarten bij de betreffende sauna. Vaak moeten mensen een transgender meemaken, voordat ze begrijpen dat transgenders écht tussen wal en schip vallen bij dit soort kortzichtig beleid.
Als de sauna dan nog niet wil luisteren, kan deze transman een melding van discriminatie doen bij Transgender Netwerk Nederland. Of natuurlijk direct aankloppen bij het College voor de Rechten van de Mens!

Tags: 

Reactie toevoegen