PFI-NL Netwerk Beperking krijgt meer vorm

De god Bes

Aan het begin van dit jaar hebben we tijdens onze vierde bijeenkomst gesproken over wat we het komende jaar met ons nieuwe Netwerk Beperking willen gaan doen. We waren het snel eens: we willen graag activiteiten gaan organiseren!

Nieuwsbrief

Eén van onze goede voornemens is een digitale nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief zal onregelmatig verschijnen: alleen als we iets interessants te melden hebben. Dit jaar verwachten we ca. 4 nieuwsbrieven te verzenden.

De eerste nieuwsbrief verscheen in de eerste week van februari. Wil je de nieuwsbrief voortaan direct lezen? Meld je dan direct aan! :-)

Verschuiving

Tijdens de online meetings is de aandacht steeds meer verschoven van het delen van onze eigen ervaringen naar het toegankelijker willen maken van de heidense en pagan gemeenschappen. De aanwezige deelnemers zijn ervaren belangenbehartigers, die hun kennis in willen zetten om verschil te maken. Zo werden de online meetings steeds meer “overleggen” in plaats van “lotgenotencontact”.

We begrijpen goed dat niet iedereen behoefte heeft aan overleggen. Daarom stoppen we met de online meetings. Daarvoor in de plaats zullen we in 2020 een aantal andere activiteiten gaan organiseren. In was de nieuwsbrief kun je meer lezen over onze activiteiten. Of kijk bij de Events op het PFI-Forum en op Facebookgroep van PFI-NL.

Tentoonstelling Bes

Onze eerste activiteit was een bezoek aan de tentoonstelling over de Egyptische god Bes. Het was een interessante expositie, waarin we veel leerden over de kleine god Bes. Omdat hij een van de kleinere goden was, had hij geen eigen tempels, zoals bijv. Isis. Daarentegen hadden mensen vaak in huis een altaar voor hem. Daarmee vervulde Bes een belangrijke rol in het dagelijkse leven van gewone mensen.

Voor Netwerk Beperking is de god Bes extra interessant, omdat hij een dwerg was. Mede hierdoor was hij een populaire god, want dwerggroei werd in het oude Egypte gezien als een goddelijk teken. (In het oude Egypte voerden kleine mensen gespecialiseerde taken uit en werden ze aan het hof gekoesterd als luxe-assistenten.)

Bes werd, samen met zijn vrouwelijke tegenhanger Beset (niet te verwarren met de godin Bastet), aanbeden als beschermer van huishoudens, en in het bijzonder van moeders, kinderen en geboorte. Later werd hij gezien als beschermer van alles wat goed is en vijand van alles wat slecht is.

Volgende activiteit: lezing

Onze volgende activiteit is een lezing over goden met een handicap op zondag 14 juni. Bijna elk pantheon kent wel één of meerdere goden met wat we tegenwoordig een handicap zouden noemen. Over deze goden valt veel interessants te vertellen…

Op dit moment is het nog onduidelijk of deze lezing volgens planning kan doorgaan, vanwege de maatregelen m.b.t. de corona-epidemie. Houd daarom de aankondigingen op het PFI-NL Forum en in de PFI-NL Facebookgroep in de gaten. Of abonneer je op onze nieuwsbrief, zodat je automatisch bericht van ons krijgt, zodra we meer weten.

Reactie toevoegen