Online ME-Huiskamergroepen bestaan vijf jaar!

Ondersteuning (foto: Wokandapix)

De Online ME-Huiskamergroepen zijn bijeenkomsten voor mensen met ME/cvs. Begonnen als bijeenkomsten in de woonkamer van oprichter Jochem Verdonk, vinden de bijeenkomsten inmiddels online plaats. In mei bestaan de groepen vijf jaar. Reden voor een terugblik én een vooruitblik.

“Toen ik ME kreeg, had ik behoefte aan contact met lotgenoten. Ik wilde graag ervaringen horen van mensen die in hetzelfde schuitje zaten,” vertelt Jochem. “Helaas was de dichtstbijzijnde groep in Leiden. Dat was voor mij veel te ver.”

Eigen groep

Zo ontstond het idee om zelf een ME-Huiskamergroep in Zeist te starten, waar Jochem toen woonde. Aanvankelijk deed hij dat samen met een ander, maar die moest na enkele maanden stoppen. “Dat was even slikken. De belangstelling was zo groot dat we nét de start van een tweede groep hadden aangekondigd,” herinnert Jochem zich. “Ik wilde dat niet afblazen, dus ben ik alleen met beide groepen doorgegaan.”

Jubileum

Beide ME-Huiskamergroepen bestaan dit jaar vijf jaar, en voorzien dus duidelijk in een behoefte. Sommige deelnemers van het eerste uur doen nog steeds mee. In de loop van de tijd zijn er mensen gestopt, en ook weer nieuwe deelnemers bijgekomen.

Enkele cijfers:

  • er zijn op dit moment 29 actieve deelnemers.
  • de afgelopen vijf jaar waren er in totaal 52 deelnemers.
  • de bijeenkomsten zijn klein: gemiddeld 3 à 4 mensen per keer.
  • er kunnen maximaal 8 mensen per bijeenkomst meedoen.

Deelnemers

Sommige deelnemers doen elke maand mee, anderen alleen als hun gezondheid en energie het toelaat. “Juist bij deze bijeenkomsten moeten mensen zich vrij voelen om wel of niet te komen, afhankelijk van hun mogelijkheden,” legt Jochem uit. “Nieuwe deelnemers verontschuldigen zich soms dat ze niet elke keer kunnen meedoen. Dan probeer ik ze gerust te stellen: hier hebben we allemaal ME/cvs, dus dat begrijpen we.”

Thema

Elke bijeenkomst heeft een thema. De afgelopen jaren zijn er vele thema’s langsgekomen, van artsen tot medicijnen, van acceptatie tot rouw, van hobby's tot intimiteit. Van veel bijeenkomsten is een verslag gemaakt, die je kunt teruglezen op: https://www.jochemverdonk.nl/labels/me-huiskamergroep

De komende bijeenkomsten staat op de planning:

  • Maandag 2 / woensdag 18 mei: vijfjarig jubileum & erop uit binnen je grenzen
  • Maandag 6 / woensdag 15 juni: op vakantie
  • Maandag 4 / woensdag 20 juli: hobby's

Beide groepen gaan in de zomer gewoon door, want veel deelnemers gaan niet met vakantie.

Twee groepen

Er zijn twee Online ME-Huiskamergroepen:

  • De ene groep elke eerste maandag
  • De andere groep elke derde woensdag

Beide groepen komen van 14.00 tot 15.00 uur bij elkaar, online. Aanmelden kan bij Jochem: huiskamergroep@jochemverdonk.nl. Na aanmelding krijg je het webadres gemaild.

Meer weten?

Meer info over de Online ME-Huiskamergroepen vind je op https://www.jochemverdonk.nl/huiskamergroep. Of mail naar Jochem: huiskamergroep@jochemverdonk.nl.

Reactie toevoegen