ME-Huiskamergroep: Relaties en intimiteit

ME-Huiskamergroep

Elke maand organiseer ik oline ME-Huiskamergroepen, bijeenkomsten voor mensen met ME/cvs. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen we ervaringen uit, delen we tips over ons leven met ME/cvs en doen we nieuwe contacten op. Ik begeleid 2 groepen: op de 1e maandag en op de 3e woensdag van de maand. Omdat onze ervaringen ook voor anderen interessant kunnen zijn, deel ik hier de samenvattingen van onze gesprekken.

Relaties en intimiteit

Hoe gaan wij als mensen met ME/cvs om met relaties en intimiteit? Hoe kunnen wij onze (gezonde) partner tegemoetkomen in zijn/haar behoeften, zonder over onze grenzen heen te hoeven gaan?

Iemand noemt dat intimiteit zoals knuffelen en vrijen de fibro pijn lijkt te verzachten, maar dat energievragende intimiteit de klachten direct verergeren en een PEM geeft.
Een ander krijgt juist energie van intimiteit die verder gaat dan vrijen, wat uiteindelijk de energie compenseert die het kost om fysieke intimiteit te hebben. Diegene heeft wel spierpijn achteraf.
Enkelen van ons hebben een relatie (of relatie gehad) met iemand die zelf ook een beperking heeft. Zo ontstond tolerantie en wederzijds begrip voor de beperkingen m.b.t. energievragende intimiteit.

Sommigen van ons hebben niet eens de energie om te daten of een relatie aan te kunnen gaan.

Speeddaten

Wat zijn onze ervaringen met speeddaten? Vertel je over je aandoening en/of beperkingen?

Eén van ons heeft in het verleden drie keer gespeeddatet. Diegene vindt dit een efficiënte manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar het geeft wel veel prikkels (geluid). Ook is het erg vermoeiend om in 2 uur tijd vele ontmoetingen en indrukken te hebben. Bij de laatste kennismakingen kon diegene niet meer goed nadenken en voelen.

Het lijkt beter om tijdens het speeddaten niet vertellen over je ziekte. Het is in het algemeen beter om het luchtig te houden.

De partners/relatie van sommigen van ons hebben verteld dat zij nooit een relatie waren aangegaan, als zij van tevoren hadden geweten dat diegene ME/cvs heeft. Als iemand je leert kennen en je vertelt diegene meteen dat je ME/cvs hebt, dan wordt er direct anders naar je gekeken of geoordeeld door de potentiële partner.

Mogelijke vragen om in te schatten of de ander qua energieniveau bij je past: vraag hoe de ideale vakantie van diegene eruit ziet? Wat voor activiteiten wil diegene graag doen?

Trauma releasing exercises

Meerderen van ons hebben ervaring met trauma releasing exercises (TRE). Het is een manier om de spanningen die EMDR oproept, te neutraliseren.

Eén kreeg dit op advies van de osteopaat. Een ander op advies van een orthomanueel therapeut. Beiden ervaren TRE als positief in het loslaten van spanningen in de spieren en het lichaam, mits ze het in hun eigen tempo kunnen opbouwen.

Meer info kun je lezen op de site van TRE Nederland.

Aanrader: boek “TRE Trauma- en spanningsreducerende oefeningen” van David Berceli.

Rondvraag

  • Weinig van ons hebben ervaring met aminozuren. Bij één persoon lijkt het een gunstig effect op de hoeveelheid pijn en het energieniveau te hebben.
  • Zijn er alternatieve supplementen tegen depressie bekend? Omega 3 en 9, en dan met name de verhouding 3:9, zijn van essentieel belang. Deze kun je vanuit Amerika goedkoper krijgen, bijv. hier. Let op: bestel tot 22 euro, anders komen er douanekosten bij!

Reactie toevoegen