Leven met ME/cvs is… Speelfouten niet meer zein.

Eén van de belangrijkste kenmerken van ME/cvs is "verminderd cognitief functioneren", zoals problemen met informatieverwerking. Het is een van de criteria waarmee artsen de diagnose kunnen stellen. (Zie ook het advies van de Gezondheidsraad over ME/cvs, van maart 2018.)

ME/cvs zorgt er vaak voor dat de informatieverwerking vertraagd is, zodat het langer duurt om informatie te verwerken. Het maakt daarbij niet uit of de informatie nieuw of al bekend is.
Daarbij hebben mensen met ME/cvs vaak ook neuro-cognitieve problemen, zoals problemen met concentreren, herinneren, oriënteren, denken en begrijpen.

Als taalliefhebber ben altijd precies op mijn spelling geweest. Dat kwam goed uit, want teksten schrijven is jarenlang een belangrijk onderdeel van mijn werk geweest. Maar sinds de ME/cvs ben ik opeens functioneel dyslectisch: ik maak nu taal- en spelfouten die ik vroeger nooit maakte. En ik zie het vaak niet eens. Een heel vreemde gewaarwording!

Daarnaast kan ik regelmatig niet op het juiste woord komen. Ik weet dat er een woord bestaat voor wat ik wil schrijven of zeggen, maar wat was het ook alweer? Een vorm van functionele afasie, die zeer onpraktisch is. Vooral omdat het me zo vaak overkomt.

Reacties

Trage informatie verwerking komt in eens mij bekend voor. Was altijd al iemand die soms traag van begrip is. Zo vallen toch weer dingen waar ik last van heb onder ME.

Reactie toevoegen