Welkom in mijn wereld!

Sociale media. Afbeelding door Gino Crescoli.

Nu het corona-virus rondwaart in een groot deel van de wereld gelden er ook in Nederland steeds strengere maatregelen om de epidemie te kunnen blijven controleren. Veel mensen vinden het moeilijk dat ze door alle maatregelen grotendeels aan huis gebonden zijn. Voor mij is dit mijn normale dagelijkse leven, want door mijn beperkingen ben ik altijd aan huis gebonden. Kortom, welkom in mijn wereld!

Ongekende maatregelen

De huidige maatregelen zorgen voor een enorme inperking van ieders persoonlijke vrijheid. Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven. Als we de straat op gaan, moeten we 1,5 meter afstand houden, op straffe van een hoge boete.

Het is uniek dat in Nederland zulke ingrjipende maatregelen gelden in een niet-oorlogssituatie. Dit alles in de hoop om de piek van de corona-epidemie af te vlakken, om de gezondheidszorg te ontlasten en zo de volksgezondheid te beschermen.

Sociale ontreddering

Voor de meeste mensen is deze situatie heel erg wennen. Mensen moeten verplicht thuis werken. Kinderen en jongeren kunnen niet meer naar school, en zelfs de eindexamens zijn uitgesteld. Reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden. Reizen naar het buitenland wordt afgeraden of is onmogelijk. In de winkel moeten we 1,5 meter afstand houden en vaak geldt een deurbeleid. Etc, etc.

Dit is een heel andere wereld dan we tot voor kort vanzelfsprekend vonden! Veel mensen hebben hier grote moeite mee, omdat het zo anders is dan we gewend zijn. Velen voelen zich geïsoleerd en eenzaam. Juist op dit soort moeilijke momenten wil je bij elkaar zijn, maar juist dat is onmogelijk.

Mijn normaal

Toen vrienden aan mij vroegen wat ik van de hele situatie vond, realiseerde ik me dat ik geen verschil merk met mijn gewone dagelijkse leven. Vanwege mijn chronische ziekte heb ik grote beperkingen en ben ik grotendeels huisgebonden. Iets eenvoudigs als boodschappen doen kost mij zoveel energie, dat ik de rest van de dag alleen nog op mijn bank kan hangen.

Sinds mijn chronische ziekte leef ik vooral vanuit mijn eigen huis. Mijn sociale contacten verlopen daardoor bijna altijd via de telefoon, beeldbellen en sociale media. Voor mij is de huidige situatie dus niet anders dan mijn gewone leven. En voor vele andere mensen met een handicap of chronische ziekte geldt precies hetzelfde.

Tegen iedereen die de huidige maatregelen moeilijk vindt, zeg ik: “welkom in mijn wereld!”

Lege supermarkten

Waar ik wél last van heb, is het (onnodige) hamsteren van mensen. Daardoor hebben vele supermarkten lege schappen, omdat ze de aanvoer niet aan kunnen. Vanwege mijn beperkingen heb ik energie om naar één supermarkt te gaan.

Producten laten bezorgen is voor mij niet mogelijk. Twee supermarkten bezorgen überhaupt niet waar ik woon, en de derde heeft zulke lange wachttijden dat ik er niet tussen kom.

Kortom, als de supermarkt om de hoek geen wc-papier of kattengrind heeft, dan kan ik niet anders dan terugvallen op een oude krant. Welkom in mijn wereld! :-(

Reacties

In december werd ik gemaild door HandicapNL. Ze wilden graag een paar columns van mij op hun site overnemen. Wat leuk!

Deze column verscheen op 4 januari 2021 op hun website.

Reactie toevoegen