Verslag workshop “Beperkingen ont_perken: vanzelfsprekend inclusief”

Foto van Soleil en Jochem

Tijdens de PFI-NL Spring Gathering op 25 mei was een van de activiteiten een Community Circle over toegankelijkheid en de pagan/heidense community. Het was voor het eerst dat dit thema zo expliciet aan de orde kwam tijdens een bijeenkomst van PFI Nederland. Wij kijken tevreden terug op deze interessante workshop, waar we een eerste stap hebben gezet naar meer vanzelfsprekende inclusiviteit.

Inclusieve dag

Het volledige vernieuwde Westhoffhuis is een mooi voorbeeld van vanzelfsprekende inclusiviteit. De locatie was van alle gemakken voorzien voor mensen met een beperking: een hellingbaan voor rollers, ringleiding voor slechthorenden en de keuken had een (vegan) soep gemaakt die rekening hield met de bekendste voedselintoleranties.

PFI Nederland gaf zelf ook een goed voorbeeld bij de openings- en sluitingsrituelen: beide rituelen werden uitgevoerd door mensen met een beperking. (In het stuk van Frigga kun je hier meer over lezen.) Het zal de meeste aanwezigen niet eens opgevallen zijn. Zó eenvoudig kan het dus zijn!

Goden met een handicap

De workshop begon met kaartjes met de naam van een god erop. Sommige goden zijn erg bekend, zoals Odin, Loki en Hefaistos. Andere goden bleken minder bekend, zoals Bes en Ganesha. In groepjes hebben de deelnemers met elkaar gesproken over wat ze over deze goden weten, welke associaties ze met deze goden hebben en hoe zij denken dat deze goden omgaan met hun handicap.

Het blijkt dat er vele goden zijn met wat wij tegenwoordig een handicap noemen. Ons verkennende onderzoek leverde 44 goden uit 20 pantheons op! (Het overzicht van deze goden kun je hier bekijken.)

Het was ontzettend leuk om op een andere manier naar de goden te kijken. En het is goed om te weten dat beperkingen bij goden niet zo vreemd zijn als velen van ons dachten…

In gesprek over toegankelijkheid

Boom met memo's erop: wat nemen deelnemers van deze workshop mee naar huis?Vervolgens bespraken we de vraag wat mensen met een handicap de pagan/heidense gemeenschap te bieden hebben. Dat leverde een hele interessante groepsdiscussie op!

Er zijn vele zinnige opmerkingen gemaakt, waaronder:

  • Mensen met een handicap hebben geleerd om creatief te zijn, omdat ze veel dingen ze op een andere manier moeten oplossen.
  • Mensen die het leven met een handicap verwerkt hebben, hebben door het doorleven van pijn en verdriet (levens)wijsheid verworven. Dit aspect blijft vaak onderbelicht.
  • Voor veel mensen is het moeilijk om voorbij de handicap te kijken: zie de persoon, niet de beperking.
  • Bij wolven lopen de ouderen voorop. Zo bepalen de traagsten dus het tempo van de hele groep. Maar de ouderen zijn ook het meest ervaren en kennen het landschap dus het beste!

We hebben ook gesproken over hoe we pagan/heidense evenementen toegankelijk kunnen maken:

  • Degene met de beperking is de specialist, want die leeft al langer met die handicap. Vraag diegene dus om informatie.
  • Jij kunt als organisator niet de oplossingen bedenken, want je niet weet wat er nodig is.
  • Ga met de persoon met een handicap in gesprek over wat diegene nodig heeft en wat jullie kunnen bieden. Samen komen jullie er vast en zeker uit!
  • Aanpassingen moeten van twee kanten komen: voor beiden is het geven en nemen.
  • Wees als organisator bereid om dingen te veranderen. Vaak betekent dit dat je bereid moet zijn om (een beetje) uit je comfortzone te komen.

Voor mensen die concreet met toegankelijkheid aan de slag willen, hebben we een flyer gemaakt met een aantal praktische tips. Deze handreikingen zijn allemaal eenvoudig uit te voeren. Je moet alleen even weten hoe. Dát kun je dus in deze flyer lezen.

Verschillende deelnemers stelden allerlei goede vragen, waar we helaas – gezien de korte tijd – niet op in konden gaan. Deze vragen hebben we opgeschreven voor een volgende keer. Deze workshop was een allereerste stap. Het is duidelijk dat dit thema leeft en dus een vervolg krijgt!

Lees hier het verslag van een van de deelnemers aan onze workshop.

Online bijeenkomst

In september zullen Soleil en Jochem een (online) bijeenkomst organiseren voor pagans en heidenen met een handicap en/of chronische ziekte. Dezre bijeenkomst zal zijn op zondag 15 september van 15.00 tot 16.30 uur. Thema wordt: wat hebben wij in de pagan/heidense gemeenschap nodig om vanzelfsprekend deelnemer te zijn? Iedereen die zich hierdoor aangesproken voelt, is welkom. Er kunnen maximaal 15 deelnemers meedoen, zodat de groep niet te groot wordt.

Meer info & aanmelden via Soleil: soleil@paganfederation.org. Na aanmelding ontvang je info over de online plek van de bijeenkomst.

Discussie op forum

Op het forum van PFI Nederland zullen we een topic over toegankelijkheid starten, waarbij we om de zoveel tijd één van de vragen uit de workshop zullen aan jullie zullen voorleggen. We hopen dat dit interessante gesprekken zal opleveren. In elk geval zijn we heel benieuwd naar jullie ideeën en meningen!

Vragen?

Heb je vragen, ideeën of suggesties? Wil je op de hoogte gehouden worden van de online bijeenkomst? Mail Soleil en Jochem op: soleil@paganfederation.org.

Reactie toevoegen