Spraakverwarring

Slaapkamer [foto: Erika Wittlieb]

Als onderdeel van een revalidatietraject zag ik op een gegeven moment een ergotherapeut. Op een dag vroeg deze mij hoe laat ik normaal opsta. Dat wisselt nogal en hangt ervan af of ik een goede of een slechte dag heb. Op goede dagen sta ik om 10 uur ‘s ochtends op, op slechte dagen pas om 4 uur 's middags.

Hierop begon de ergotherapeut uit te leggen dat rust en regelmaat belangrijk zijn. Alles wat je altijd op dezelfde tijd of op dezelfde manier doet, wordt vanzelf een automatisme. Automatismen kosten minder energie dan handelingen waar je (onbewust) over na moet denken. Zo kun je jezelf dus energie besparen. Daarom vond de ergotherapeut het belangrijk dat ik elke dag op ongeveer dezelfde tijd wakker word.

Op dat moment besefte ik dat we langs elkaar heen spraken, want ik bén elke dag rond dezelfde tijd wakker! Dus ik vertelde dat ik steevast tussen half 6 en 6 uur wakker ben, maar dat dat voor mij te vroeg is om al fysiek actief te worden. Of ik heb te veel last van POTS om zo vroeg al verticaal te kunnen gaan. Daarom blijf ik nog enkele of vele uren in bed liggen.

Vanuit mijn bed kan ik, afhankelijk van wat voor dag het is, best actief zijn: ik begin meestal met tv kijken om rustig wakker te worden. Daarna handel ik – nog steeds liggend vanuit mijn bed – mijn mail af, doe ik vrijwilligerswerk, heb ik contact met vrienden, etc. Soms vergader ik zelfs vanuit mijn bed, via beeldbellen. Mijn ergotherapeut leek wat verbaasd over mijn dagindeling.

Hoe dan ook, als iemand me nog eens vraagt hoe laat ik opsta, dan vraag ik voortaan eerst wat diegene bedoelt! Gaat het echt om “opstaan” of gaat het eigenlijk om “wakker worden”? Want in mijn geval zijn dat twee heel verschillende dingen… :-)

Reactie toevoegen