PFI-NL Netwerk Beperking komt in actie

Logo Pagan Federation International (PFI)

Handen uit de mouwen & aan de slag!

Tijdens de derde online bijeenkomst van het Netwerk Beperking was onze (inter)nationaal coördinator Morgana aanwezig. Morgana heeft ons bijgepraat over internationale ontwikkelingen binnen de PFI, én daarbuiten. Daardoor was deze meeting een beetje anders dan de eerdere twee meetings.

Spring Gathering 2020

Morgana gaf een inkijkje in het ontstaan van de jaarlijkse Gatherings. Deze zijn ontstaan uit de jaarlijkse Meet & Greets, die steeds in een andere provincie werden georganiseerd. Zo kon die provincie laten zien wat er plaatselijk te doen is aan heidense en paganistische activiteiten.

Dit idee is overgegaan in jaarlijkse Gatherings die op een (min of meer) centrale plek plaatsvonden. Jarenlang heeft Lady Bara deze dagen georganiseerd. Vorig jaar is het stokje overgedragen aan Morgana.

Bij de laatste Spring Gathering was er veel aandacht voor toegankelijkheid. Zo was de Gathering voor het eerst in jaren rolstoeltoegankelijk. Toch denken wij dat het nóg beter kan. Daarom is afgesproken dat het Netwerk Beperking op zoek gaat naar een (nog) toegankelijkere locatie voor de Gathering in 2020. We houden jullie op de hoogte van onze vondsten…

Discussies op PFI-Forum

Onze discussies op het PFI-forum worden goed gelezen, maar we krijgen weinig tot geen reacties. Ook op Facebook, waar we de nieuwe thema’s elke maand aankondigen, hebben we wel likes, maar geen (inhoudelijke) reacties. Dat vinden we jammer, want we zouden graag met meer mensen het gesprek aangaan.

Opnieuw hebben we met elkaar besproken waarom mensen niet reageren. We hebben allerlei ideeën, maar eigenlijk weten we het gewoon niet. Dus we vragen het nu aan de lezers van dit verslag: waarom reageert u niet op het PFI-forum of Facebook? Of wilt u liever privé reageren i.p.v. openbaar? Vertel het ons op soleil@paganfederation.org!

Netwerk op PFI-NL website

Nu het Netwerk Beperking langzaam meer vaste vorm begint aan te nemen, willen we graag zichtbaarder aanwezig zijn voor heidenen en pagans met een beperking. Daarom zijn we bezig met een eigen pagina op de website van de PFI-NL.

Ons doel is kort en krachtig duidelijk maken wie wij zijn, waarom we bestaan en wat mensen bij ons kunnen halen. Zodra de tekst klaar is en online staat, zullen we dat zeker laten weten!

Wat is toegankelijkheid?

Al pratende ontstond een interessant gesprek over toegankelijkheid. Wat vinden we “toegankelijkheid”? Welke info zouden organisatoren van activiteiten standaard moeten geven?

Soleil deelt haar persoonlijke ervaring: als er iets georganiseerd wordt en zij wil daar heen, dan moet ze altijd zélf contact opnemen over de toegankelijkheid. Die info wordt meestal niet automatisch gegeven bij activiteiten. (In Nederland moet je vaak om deze info vragen. In veel buitenlanden geeft men deze info gewoon standaard!)
Dus dan belt Soleil de locatie en dan is het antwoord dat het toegankelijk is. Bij aankomst blijkt dat vaak toch niet zo te zijn. Bijv. omdat er overal drempels blijken te zijn.
Dit maakt dat Soleil zich niet welkom voelt. Wat voor haar belangrijk is, is dat de organisatie zélf info geeft over de toegankelijkheid van hun eigen activiteit. Als de organisatie die info geeft, dan hoeft zij geen extra moeite te doen om erheen te kunnen gaan.

Jochem benadrukt dat toegankelijkheid vaak heel eenzijdig wordt opgevat. Als een activiteit als “toegankelijk” aangekondigd wordt, dan bedoelt men vaak dat het rolstoeltoegankelijk is. Dat is heel mooi! Maar meestal niet wat hij nodig heeft om mee te kunnen doen.

Elk van ons herkent deze ervaringen maar al te goed. Doorgaans wordt er in heidens en paganistisch Nederland weinig tot zelfs geen rekening gehouden met mensen met een beperking. Dat is buitengewoon frustrerend! Sterker, we voelen ons buitengesloten: alsof wij niet belangrijk genoeg zouden zijn om rekening mee te houden…

Volgende bijeenkomst

Zondag 12 januari 2020, van 15.00 tot 16.30 uur. Meedoen? Opgeven kan weer bij Soleil: soleil@paganfederation.org. (Na je aanmelding krijg je het online adres van de ontmoeting.)

Reactie toevoegen