Herkenning bundelt krachten: samen sterk

Logo Pagan Federation International (PFI)

2e online meeting PFI-NL Netwerk Beperking succesvol

Waarom dit netwerk?

Deze tweede bijeenkomst zijn we weer even bij het begin begonnen. Waarom zijn we dit netwerk voor heidenen en pagans met een beperking gestart?

Het antwoord is eenvoudig: omdat we weten dat er veel pagans en heidenen met een handicap of chronische ziekte zijn, die tegen muren aanlopen. Omdat het heel frustrerend is als je niet naar binnen kunt bij de bijeenkomst waar je zo graag heen wilde. Omdat je heel eenzaam kunt zijn midden in de cirkel op een stoel, terwijl iedereen om je heen danst. Omdat het ongemakkelijk is als je het ritueel maar half volgt, omdat je de spreker(s) niet goed kunt verstaan. Omdat het heel pijnlijk is als anderen niet begrijpen wat jij nodig hebt om je veilig te voelen bij een event.

Samen sterk!

We vinden het belangrijk dat heidenen en pagans met een beperking onderling hun ervaringen kunnen delen. Het is zo fijn om even te spuien bij mensen die begrijpen wat je meemaakt, omdat ze soortgelijke ervaringen hebben. Het bekende “warme bad van herkenning”.

We vinden het ook belangrijk om onze eigen oplossingen met elkaar te delen. Anderen hebben misschien eenvoudige, briljante oplossingen voor een probleem gevonden, waar je zelf nog niet aan gedacht had. Door deze met elkaar te delen kunnen we van elkaar leren. Zo voorkomen we dat elk van ons steeds opnieuw het wiel zit uit te vinden.

Tenslotte vinden we het belangrijk dat we samen sterk staan. Sámen zijn we veel krachtiger dan ieder van ons alleen. Samen kunnen we (veel) makkelijker dingen binnen onze covens, groepen en/of organisaties veranderen. Daar profiteren we allemaal van!

Hoe mensen bereiken?

Wij kunnen wel van alles willen, maar daarvoor moeten we in contact komen met anderen. Hoe kunnen we dit doen op een manier die we kunnen volhouden? Want we hebben zelf ook allemaal een beperking en onze energie is dus beperkt. Daarnaast heeft elk van ons een baan en/of een druk sociaal leven.

We weten allemaal dat persoonlijk contact beter werkt dan geschreven contact. Ook direct online contact, zoals deze online meetings, voelt toch anders dan met iemand in dezelfde ruimte zijn.

Maar we weten ook dat veel mensen met een beperking beperkte energie hebben. Een handicap of chronische ziekte hebben kost vaak veel energie, en leven met een beperking kost vaak extra energie, omdat onze maatschappij doorgaans onvoldoende toegankelijk is.

Online en fysiek

Daarom gaan we voorlopig door met deze online bijeenkomsten, vooral voor degenen voor wie reizen een probleem is. Wij halen zelf veel kracht en een positieve boost uit deze bijeenkomsten. Dat gunnen we anderen ook! Dus we hopen dat meer mensen zich bij deze bijeenkomsten zullen aansluiten.

Ondertussen gaan we natuurlijk door met onze gesprekken op het PFI-forum. De topics worden goed gelezen, ook die van wat langer geleden. Men heeft dus interesse in deze discussies! We hopen wel dat meer mensen zich actiever in deze gesprekken gaan mengen.

Verder gaan we onderzoeken of we volgend jaar fysieke bijeenkomsten kunnen organiseren. Bijeenkomsten voor pagans en heidenen met een handicap of chronische ziekte, én bijeenkomsten over leven met een beperking in relatie tot het paganisme en heidendom.

Volgende bijeenkomst

Dinsdag 26 november 2019, van 20.30 tot 22.00 uur. Meedoen? Opgeven kan weer bij Soleil: soleil@paganfederation.org. (Na je aanmelding krijg je het online adres van de ontmoeting.)

Reactie toevoegen