Gender & identiteit

Man - vrouw - roller (bron: <a href="https://shop.spreadshirt.nl/wheelchairmafia/geschikt+001?idea=5a0d9bce5fd3e43e76f863db" target="_blank">Wheelchair Mafia</a>)
0
Nog geen stemmen

Steeds vaker kom ik bij gelegenheden waar het gewoon is om aanwezigen te vragen met welke persoonlijke voornaamwoorden ze aangesproken willen worden. Dus of men aangesproken wil worden met hij/hem, hun/hen of zij/haar. Dit gebeurt niet alleen in transkringen, maar ook daarbuiten. Heel bevrijdend voor die grote groep mensen die zich niet herkent in de indeling “mannen” en “vrouwen”!

Aanspreekvorm

Ik vind het een zeer goede zaak dat er meer aandacht komt voor hoe mensen hun genderidentiteit ervaren. Het is fantastisch dat het steeds vanzelfsprekender wordt om bij een voorstelrondje niet alleen je naam, maar ook je aanspreekvorm te vertellen. Hopelijk duurt het niet lang tot dit overal de norm is geworden!

Want iemands genderidentiteit kun je nu eenmaal niet aan de buitenkant zien. (Wat je aan de buitenkant ziet, is geslacht. Transgenders zijn het levende bewijs dat geslacht en genderidentiteit niet altijd met elkaar matchen! :-) )

Genderidentiteit

Deze ontwikkeling dwong mij opnieuw tot nadenken over mijn eigen genderidentiteit. Zo’n 15 jaar geleden, toen ik besloot om mijn lichaam aan mijn innerlijke identiteit aan te laten passen, heb ik daar natuurlijk uitgebreid over nagedacht.

Destijds spraken we nog over “transseksuelen” (waar we het nu over “transgenders” hebben) en over “transgenders” (waar we het nu over “non-binairen” hebben). Ik voelde me geen vrouw en ik wilde een mannelijk lichaam, dus ik nam destijds aan een rechttoe rechtaan transseksueel te zijn. Sowieso heb ik me altijd herkend in de term “transman”.

Geslacht vs gender

Inmiddels ga ik alweer zo’n 13 jaar als man door het leven. In die jaren heb ik een hele ontwikkeling doorgemaakt: van beginnende, onzekere transman naar de volwassen, zelfbewuste transman die ik stapje voor stapje ben geworden.

Die medische behandeling is een van de beste keuzes in mijn leven geweest. Daar ben ik nog altijd ontzettend blij mee.

Maar het concept “genderidentiteit” ligt voor mij steeds moeilijker. Omdat ik een mannelijk lichaam wilde, heb ik steeds aangenomen dat mijn genderidentiteit ook wel “man” zou zijn. Maar nog niet eens zo heel lang geleden heb ik moeten vaststellen dat dit voor mij toch niet klopt. Sterker, hoe langer ik erover nadenk, hoe minder ik kan met het begrip “genderidentiteit”.

Ik ben mens

Als mensen mij vragen hoe ik mij ten diepste identificeer, dan is antwoord steevast “ik voel mij mens”. Gender komt domweg niet in mijn hoofd op. Het is geen onderdeel van mijn identiteit. Kortom, het speelt niet in mijn leven. Ik voel mij geen man, ik voel me geen vrouw en ik voel me er ook niet tussenin. Ik voel me gewoon mens.

Daarom vind ik het steeds irritanter worden om me hierover te moeten uitspreken. Ik WIL niet kiezen tussen hij/hem, hun/hen of zij/haar. Ik KAN ook niet kiezen, want hoe langer ik over deze woorden nadenk, hoe betekenislozer deze woorden voor mij persoonlijk worden.

Jaren geleden heeft een zeer goede bekende eens tegen me gezegd dat ik hartstikke non-binair ben. Het heeft zo’n 10 jaar geduurd, maar nu weet ik: diegene had ontzettend gelijk! :-)

Kijktip

Tijdens de Buiten de Binary Dag in 2018 heb ik meegewerkt aan een interview door vreer verkerke. Daar heb ik voor het eerst gesproken over non-binair zijn. Degenen met Facebook kunnen het gesprek hier terugkijken.

Beoordeel dit artikel: 
Nog geen stemmen
Tags: 

Reactie toevoegen