Onbekende(re) oorzaken van ME/cvs: schimmel

Muur met (donkere) schimmel.

Bij een vermoeden van ME/cvs worden enkele voor de hand liggende oorzaken uitgesloten, en dan stopt het onderzoek al snel. De oorzaak van ME/cvs is immers onbekend, dus nader onderzoek wordt beschouwd als zinloos.

Als je bereid bent om verder te kijken, dan blijken er wel degelijk allerlei mogelijke oorzaken voor ME/cvs te zijn. Een aantal daarvan is zelfs goed te behandelen! Ook al kan dat niet altijd in Nederland. Schimmel is één van deze voorbeelden.

Schimmel en vocht

Schimmels worden verspreid door minuscule schimmelsporen, die overal in de natuur aanwezig zijn. Ze zweven door de lucht en komen via een open raam of deur in je woning terecht. De schimmelsporen hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Overal waar het (langdurig) vochtig is, kunnen dus schimmels ontstaan. Veel voorkomende plaatsen zijn de badkamer, kelder/kruipruimte, keuken, slaapkamer of een vochtige meterkast.

Als er schimmels in je woning opduiken, kun je er dus zeker van zijn dat je een vochtprobleem hebt. Om de schimmel effectief te kunnen bestrijden, zul je dus niet alleen de schimmel, maar ook het vochtprobleem aan moeten pakken.

Schimmel en gezondheid

In Nederland hebben we een nogal beperkte visie op hoe schadelijk schimmel kan zijn. De heersende mening vindt schimmel vaak wel vervelend, maar niet echt een groot probleem. En als het toch een probleem vormt, dan zou het vooral allergische klachten kunnen geven of problemen geven bij mensen met luchtwegproblemen. De oplossing volgens deze visie is eenvoudig: dood de schimmel en het probleem is voorbij.

De werkelijkheid is veel complexer. Je wordt namelijk niet alleen ziek van de schimmel en de schimmelsporen, die de schimmel de lucht in schiet. De toxines (gifstoffen) die de schimmel uitscheidt, zijn het schadelijkst voor onze gezondheid. Deze kunnen aandoeningen zoals ME/cvs en mestcelactivatie-syndroom (MCAS) veroorzaken. En het zijn juist de stervende en dode schimmels die de meeste toxines afscheiden! Zeker als ze eerst met chemische (schoonmaak)middelen bewerkt zijn.

Niet altijd zichtbaar

Soms is schimmel in je woning heel duidelijk zichtbaar, maar niet altijd. Ook kun je schimmel niet altijd ruiken. Het kan dus zijn dat je woning vol met schimmel zit, zonder dat je ook maar iets kunt zien of ruiken.

Daarom is het goed om op schimmel te testen, als je vermoedt dat je gezondheidsklachten (relatief) kort na een overstroming, lekkage of ander vochtprobleem zijn begonnen. Of als je klachten kreeg (relatief) kort na een verhuizing of renovatie.

Testen op schimmel

Goede schimmeltesten zijn niet makkelijk te vinden, zeker niet in Nederland. Hier worden eigenlijk alleen luchtmonsters uitgevoerd, en dat geeft maar een (heel) beperkt beeld van de situatie. Schimmelsporen zijn namelijk (relatief) zwaar en blijven dus niet in de lucht hangen, maar slaan neer op de vloer, op kasten, etc.

Het Amerikaanse EnviroBiomics, Inc heeft verschillende (schimmel)tests waarbij stofmonsters worden genomen. Een goede schimmeltest, zeker voor een eerste inventarisatietest, is ERMI. ERMI is ontwikkeld door de US Environmental Protection Authority. Bij deze test krijg je een soort swifferdoekje toegestuurd, dat je over verschillende oppervlaktes in je woning moet halen en dan terugsturen. Zij testen vervolgens welke schimmels je in je woning hebt.

Of Nederlandse instanties de resultaten van deze test serieus zullen nemen, is mij niet bekend.

De woonhuisverzekering van een vriend vond de uitkomsten in elk geval voldoende reden om een bedrijf in te schakelen voor verder onderzoek. Dit onderzoek zijn nog niet gedaan, dus het is vooralsnog onbekend wat voor onderzoek dat precies zal zijn, en of dat onderzoek iets zal opleveren.

Schimmel verwijderen

Het verwijderen van schimmel is nog best lastig, want het verdelgingsmiddel komt nooit tot in de uiterste kieren waar de schimmel (ook) zit. (Waardoor de schimmel als verdediging dus alleen maar meer toxines zal uitscheiden, en je probleem dus juist groter wordt.) Schoonmaken helpt alleen als het gaat om niet-poreuze oppervlaktes, zoals glas. Alle voorwerpen met poreuze materialen (hout, papier, plastic, textiel, etc) die door schimmel zijn aangetast, zul je moeten verwijderen en vervangen.

Een voorbeeld van een 'remediator' is het Amerikaanse Bio-Balance.

In principe kun je ook een bouwbioloog inschakelen om schimmel te laten verwijderen. Maar diezelfde vriend heeft nog niemand kunnen vinden die daadwerkelijk iets met schimmel doet. De meeste bouwbiologen richten zich namelijk vooral op straling.

Meer info

Ter afsluiting twee aanraders voor degenen die meer willen weten over schimmels:

  1. Ritchie Shoemaker, MD: www.survivingmold.com
    Shoemaker is als het ware de godfather van schimmel. Zijn website bevat heel veel info, o.a. over symptomen, diagnose, behandeling, en nog veel meer. Shoemaker heeft ook diverse boeken over schimmel geschreven.
     
  2. Neil Nathan, MD: “Toxic. Heal Your Body”
    Nathan schreef dit uitstekende boek over schimmel en andere biotoxine ziektes, Lyme, Multiple Chemical Sensitivities (MCS), Chronic Inflammatory Response Syndrome (CIRS) en andere op ME lijkende aandoeningen. Meer info en zijn andere boeken: www.neilnathanmd.com.
    Je kunt het boek bijv. hier bestellen. Zover ik weet, is het boek (nog) niet in het Nederlands vertaald.

Reacties

Hallo Jochem, Vreemd toch dat de ERMI hier bij bouwbiologen niet bekend raakt? Graag hoor ik updates mocht u/ uw vriend iemand vinden in de lage landen. Mvg

<p>.mijn vrouw heeft alle 3&nbsp; Me&nbsp; en de fybro volgens doktoren door de Me.&nbsp;we hebben jaren in een&nbsp; slaapkamer gelegen met heel veel schimmel door aanpassingen in de badkamer daar. .</p> <p>zelfheb ik Fybromyalgie en Conversie stoorns ik ben ik al jaren moe&nbsp; en dat viel onder de fybo&nbsp; of&nbsp; conversie zoals alles wat ik aan pijn kwalen kreeg. ook mijn rug &nbsp;en nek viel daaronder . de HA .nu in Amersfoort&nbsp; heeft&nbsp; mij en mijn pijn wel doorverwezen omdat niks hielp behalve pijnstillers verhogen maar dat wilde ik niet meer. Fisio was eigenlijk alleen maar wat maseren wat als ik van de tafel af kwam het gelijk weer stijf en stram stond.</p> <p>tijdens corana kon ik niet meer op of om en lag ik eigenlijk alleen op bed .&nbsp; na een scan en nog zo iets weet niet hoe dat aparaat&nbsp;heet&nbsp;moet je ook in . toen was een ferme nek en rug hernia met overal atritus enz zodat ik niet geopereerd kan maar elk half jaar in mijn nek en rug een stroom spuit krijg.</p> <p>maar nu de vermoeid heid die ook al jaren bestaat is zo erg dat ik word 7.15 gedoucht en da.n gaan we eten en om kwart voor negen vallen me ogen dicht en ben ik zo moe dat ik wel naar bed moet . . tot 11&nbsp; of 12 en om&nbsp; 13.30 als ik het red weer dan meestal tot 15.30 dN krijg iknog wel een inzinking na het avond eten ,daarna kan ik meestal tot 22.00 opblijven .&nbsp; 7 jaar geleden was het van 11.30 tot 14 uur&nbsp; . ik he b van &nbsp;alles geprobeerd als ik maar ff over mijn grenzen ga er komen kleinkinderen of zo dan duurt het minstens een week voor ik weer op het niveau van voor het bezoek ben mijn vrouw trouwens ook. het leven gaat voorbijvoor je er erg in hebt .</p> <p>&nbsp;</p>

Reactie toevoegen