13 praktische tips voor een betere toegankelijkheid

Open dubbele deuren (afbeelding door Capri23auto, via Pixabay)
0
Nog geen stemmen

Overal om mij heen merk ik dat mensen “handicap” en “toegankelijkheid” moeilijke onderwerpen vinden. Zodra deze woorden vallen, krijgt de sfeer een zekere ongemakkelijkheid. Men begint uit te leggen dat “het lastig is”, of dat “er geen budget voor is”, of men negeert het onderwerp, uit verlegenheid. Onnodig, want betere toegankelijkheid is juist makkelijk en kostenloos te realiseren! Het vraagt alleen een beetje goede wil.

Te weinig kennis

Eén van de redenen dat er te weinig rekening wordt gehouden met mensen met een beperking is een gebrek aan kennis. Daarom zal ik de komende weken praktische tips geven over hoe je evenementen en andere bijeenkomsten (veel) toegankelijker kunt maken voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Eenvoudig en zonder extra kosten.

Voorbeeld

Stel je voor: je ziet op Facebook een evenement. De aankondiging vertelt over de datum en de tijd, maar als je zoekt naar het adres, dan kun je dat nergens vinden. Helemaal onderaan staat: “Wil je weten waar het is? Mail ons voor het adres.”

Of je wordt uitgenodigd voor een event en als je daar aankomt dan blijkt de voertaal Spaans te zijn. Maar je spreekt helemaal geen Spaans! Of je gaat naar een bijeenkomst en de enige drank die ze schenken, is water.

En als je je ongenoegen hierover uit, dan kijkt men je schaapachtig aan of men mompelt iets over “Tja, dat kunnen we nu niet voor je regelen.” Je zou terecht boos zijn!

Voor veel mensen met een handicap of chronische ziekte zijn dit soort absurditeiten echter de dagelijkse praktijk. Want info over toegankelijkheid ontbreekt bijna altijd bij aankondigingen. Als je geluk hebt, staat onderaan een zinnetje dat je contact kunt opnemen als je vragen hebt rondom de toegankelijkheid. Waar komt dit ontmoedigingsbeleid vandaan?

Vooroordelen

Het algemene beeld is doorgaans dat toegankelijkheid ingewikkeld en duur is, en dat houdt veel organisatoren tegen. Als de wil er is, dan blijkt dat toegankelijkheid vaak juist verrassend eenvoudig en kostenloos is! En iedereen vaart er wel bij, want het maakt de bijeenkomst voor álle deelnemers vaak (veel) prettiger en makkelijker.

De komende weken kun je hier een serie lezen met tips over toegankelijkheid, met een korte uitleg over de achtergrond ervan. De serie begint met een aantal algemene tips, en geeft daarna ook meer specifieke tips.

Voorproefje

Als bonus alvast een eerste kleine tip: als je kunt kiezen tussen een iets te kleine zaal die goed toegankelijk is en een grotere zaal die niet toegankelijk is, kies dan voor de kleinere zaal. Hiermee geef je het signaal dat iedereen welkom is op je evenement, en dat je dus geen mensen uitsluit. De komende artikelenserie gaat hier nader op in.

Meer weten?

Heb je vragen over deze tip? Of wil je meer weten? Geef een reactie onder dit artikel of neem contact met me op. Dit artikel is onderdeel van een serie met tips over toegankelijkheid.

Beoordeel dit artikel: 
Nog geen stemmen

Reactie toevoegen