“Uw geslacht” – een vage vraag!

Geslacht: aanhef, hormonen, chromosomen, juridisch, genitaliën, genderidentiteit.
0
Nog geen stemmen

Vele non-binaire transgenders ergeren zich er mateloos aan dat je te pas en te onpas je geslacht moet invullen. Voor degenen die zich geen man of vrouw voelen is dit een onmogelijke vraag om te beantwoorden. Te vergelijken met een vraag als “Wat is je lievelingskleur?” en de enige opties die je kunt aanvinken, zijn “groen” of “oranje”. Maar je lievelingskleur is blauw. Niet fijn!

Geslacht

Hoewel ik het dilemma begrijp, ligt mijn persoonlijke irritatie op een ander punt. Meestal als een formulier vraagt naar geslacht, is men eigenlijk helemaal niet in mijn geslacht geïnteresseerd. Men wil in die gevallen doorgaans alleen maar weten hoe ik graag aangesproken wil worden. Waarom stelt zo’n formulier niet gewoon de vraag waarop men het antwoord wil?!

Verkeerde vraag

Formulieren hebben er een handje van om de verkeerde vragen te stellen: er wordt gevraagd naar mijn geboortedatum, terwijl men wil weten of 18 jaar of ouder ben. Er wordt gevraagd naar mijn straat, huisnummer en postcode om te weten in welke wijk ik woon. En er wordt dus gevraagd naar mijn geslacht om te weten hoe ik aangesproken wil worden. Ik kan me mateloos ergeren aan dit soort domheid.

Genitaliën privé

Af en toe ga ik het gevecht aan en stuur ik zo’n organisatie een mail om te vragen waarom ze naar mijn geslacht vragen. Dan leg ik uit dat ik wat zich in mijn onderbroek bevindt, privé vind. En vertel ik mijn vermoeden dat ze deze vraag alleen maar stellen, omdat ze willen weten hoe ik aangesproken wil worden. Ik eindig met de suggestie dat ze gaan vragen naar wat ze willen weten: “aanhef” in plaats van “geslacht”.

Vaak krijg ik geen reactie op mijn mail. Of ik krijg een reactie dat dit “niet mogelijk” zou zijn, omdat het systeem dat “niet toestaat”. Toevallig ben ik webdesigner en weet ik dat dit een eenvoudige aanpassing is. (Als het echt zo’n groot punt is, hebben ze een luie of onkundige webdesigner ingehuurd!)

Een enkele keer krijg ik een positieve reactie en wordt het formulier inderdaad aangepast. De ME/cvs Vereniging en PGO Support zijn hier positieve voorbeelden van. Mailen heeft dus absoluut zin! :-)

Welk geslacht?!

Sinds kort heb ik een nieuwe strategie in de aanbieding. Ik kan zo’n organisatie natuurlijk ook mailen met de vraag dat ik hun vraag verwarrend vind. Op welke basis willen ze mijn geslacht bepaald hebben: kijken ze naar mijn juridische geslacht? Naar chromosomaal geslacht? Naar hormonaal geslacht? Naar mijn genitaliën? Of naar mijn genderidentiteit?

Bij veel mensen is dit allemaal hetzelfde, zodat diegenen dus eenvoudig antwoord op deze vraag kunnen geven. Maar dat gaat niet voor iedereen op. Als één of meer van deze vormen van geslacht anders zijn, is de vraag veel moeilijker tot onmogelijk te beantwoorden…

Dit lijkt me ook hele leuke manier om de absurditeit van de vraag naar “geslacht” duidelijk te maken. Ik verheug me nu al op het eerstvolgende contactformulier, waar deze vraag verplicht is! ;-)

Beoordeel dit artikel: 
Nog geen stemmen
Tags: 

Reactie toevoegen